Author Topic: Nieuwe speler? Kijk hier.  (Read 15199 times)

Sjiz

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 5956
 • TeamRolf - 3H
  • View Profile
Nieuwe speler? Kijk hier.
« on: June 26, 2012, 07:07:59 pm »
Allereerst welkom op CFF!

Dat je hier kijkt betekend dat je je net hebt geregistreerd op CFF. Het verleden heeft uitgewezen dat CFF in het begin best een beetje overdonderend kan zijn. Daarom is deze welkomstpost gemaakt. Om je een beetje op weg te helpen, uitleg te geven over de belangrijkste onderdelen van CFF en wegwijs te maken bij de geweldige spel. Het is een flinke post maar zal een hoop vragen wegnemen(en oproepen, maar aangezien je nu op het forum bent kan je die stellen in het CFF vragen topic dat je hier kunt vinden: http://www.cyclingforfun.org/smf/index.php/topic,1157.0.html ).

Verder raad ik je aan om een mentor te vragen. Dit kan je bij je statuspagina doen. Als je het daar aangeeft wordt je gekoppeld aan een ervaren manager die al jouw vragen graag wilt beantwoorden!


De basis
Die lijkt me redelijk duidelijk. Als manager van een wielerploeg is het jouw taak om alles rond je ploeg zo goed mogelijk te regelen. Opstellingen voor koersen, taktieken, personeel, training noem maar op. Alles is aan jou om zo te regelen zodat je renners optimaal presteren.


Je team en de stats
Als eerste is het handig om te zien wat voor vlees je in de kuip heb. De renners waar je mee start zijn geen toppers. Wel zijn ze goed genoeg om mee te beginnen in de vierde divisie. CFF heeft 5 hoofdcategorieen wat betreft soorten ritten. Goed inschatten welke renners waar sterk in zijn is belangrijk. Voor we kunnen bekijken welke renners het beste zijn voor verschillende ritten is een kleine uitleg over de stats belangrijk.

Als eerste zijn er 5 hoofdstats en de rest zijn bijstats. De hoofdstats die gelden voor verschillende delen van ritten hebben allemaal een eigen kleur. Klimmen(bruine secties), sprinten(groene secties, alleen als de laatste sectie van een rit groen is is het een sprintrit), cobble(rode secties), heuvels(blauwe secties) en TT(stopwatch in profiel) zijn de hoofdstats. Dat zijn de 5 disciplines van ritten die er zijn. Nou zijn hier een hoop combinaties in te bedenken natuurlijk. De andere stats zijn dus bijstats en zijn ook belangrijk. Dan heb je nog gele secties in sommige ritten zitten: dat zijn afdalingen.
 • Stamina is heel simpel: hoe hoger die is hoe beter je renner wordt in lange ritten. In bergritten van 200km telt die behoorlijk mee, maar ook in korte ritten telt hij mee. Stamina is dus voor elk type renner belangrijk.
 • Sprint spreekt voor zich. Belangrijk voor sprintritten(alle ritten met een groene sectie op het eind). Telt ook een klein beetje mee bij heuvelkoersen en kasseikoersen)
 • Climbing lijkt me duidelijk. Telt alleen met klimmen en klimtijdritten.
 • Flat telt in ritten met een groene sectie en een klein beetje bij heuvel en kasseikoersen. Hoe meer groene secties hoe belangrijker de vlakstat wordt.
 • Cobblestone telt alleen mee als er rode secties in de rit zitten.
 • Techniek is een bijstat die belangrijk is bij elke rit.
 • Downhill alleen belangrijk als er een stukkie naar beneden in een rit zit. Klimmen en heuvels dus. Maar ook als er een gele sectie in het parcours zit.
 • Heuvels zijn belangrijk bij blauwe secties of als er een 3e of 4e cat klim in staat, dan telt het mee maar vaak niet zo zwaar. Hierbij geldt natuurlijk hoe meer blauw of hoe meer 3e of 4e cat klimmen hoe zwaarder het telt.
 • Aggro is de explosiviteit. Heel belangrijk bij sprinters en heuvelrijders en bij hele korte tijdritten(onder de 10km).
 • Time trial is alleen belangrijk bij tijdritten.
 • Teamwork is niet heel belangrijk. Telt altijd wel een klein beetje mee (3% ofzo) en iets belangrijker bij sprinters.
Ervaring krijg je door het rijden van wedstrijden. Telt voor alle ritten die hij een renner rijdt en geeft altijd een kleine bonus. Hoe meer ervaring hoe groter de bonus.

Voor elke rit heeft het spel bepaalde waardes aan stats gekoppeld. Die vormen samen een Global Value (GV). Hoe hoger deze voor een renner is bij een rit hoe beter. Niemand weet precies hoeveel een stat precies meetelt. En dat is de kunst van het spelletje: het inschatten welke renner goed is op welke parcoursen.
Stel er komt een klimrit met alleen maar klimmen en geen gele secties. De rit is 250km. Dan telt klimmen het zwaarst mee. Ongeveer 40%. De overige 60% van de waarde van de rit wordt door de bijstats gevuld. Voor een lange klimrit ongeveer 25% dalen, 20% stamina en de overige 15% is waarschijnlijk een mix van techniek en teamwork. Als je dus een klimmer zoekt is het belangrijk om te bekijken of hij hoge stats op klimmen, stamina, dalen en techniek heeft.

Voor de rest van de ritten zijn deze stats en bijstats belangrijk:
Klimmen:Klimmen, dalen, stamina en techniek
Sprinten:Sprinten, vlak, aggro, stamina, techniek en teamwork
Kassei: Kassei, techniek, stamina en vlak
Heuvel: Heuvel, dalen, aggro, stamina, techniek en vlak
Tijdrijden: TT, techniek, stamina en vlak (aggro bij korte ritten)

Nou heb ik nog hoofdstats genoemd die maken voor 30-50% van de kracht van een renner uit op de ritten. Pure klimritten gaat het snel naar de 50 en bij een klimrit met 3 stukken heuvel gaat het eerder naar de 30% klim en 30% heuvel.
Nou zijn er vaak variaties en weinig pure ritten. Zo is bij Milaan - Sanremo voor een sprinter een heuvelstat erbij ook belangrijk (en bijbehorend dus ook een beetje dalen).

Nu je een uitleg hebt gehad over welke statistieken belangrijk zijn bij verschillende types renners kan je zelf waarschijnlijk al een redelijke inschatting maken van welke renner je waar moet opstellen. Mocht je nog vragen hebben kan je altijd een ervaren manager een bericht sturen of hier op het forum je vraag stellen!


Ritten rijden, renners inschrijven en taktieken aangeven.
Als die stats zijn natuurlijk leuk maar het draait om races winnen en de concurrentie de puin in te rijden. Het betere wieltjesplak, linkebal en demarreerwerk doe je tijdens een koers.

Wat betreft wedstrijdtaktieken heb je gezien dat een renner 3 rollen kan krijgen. Leader, domestique (een knecht) en free role. Een leader kan een bonus krijgen van knecht als hij in dezelfde groep rijdt als de knecht. Het is dus zaak om zo lang mogelijk een knecht bij je kopman te houden. De knecht zal minder goed rijden als hij niet bij je leader zit. Een free role krijgt geen bonus of malus. Die zoekt het lekker zelf uit. Zijn ploegmaten hebben geen invloed op hem.

Zoals je gezien hebt bestaat een koers uit 5 secties. Per sectie kan je kiezen hoe je renner moet rijden. Calm, normal, watcher, agressive, very agressive en full. Elke setting kost een bepaalde hoeveelheid energie. Per rit kan je 12 energiepunten gebruiken. Minder gebruiken is niet slim want dan had je sneller gekund en met meer energiepunten blaast je renner zich op en zakt hij flink terug zodra hij eroverheen gaat.
Met kalm gebruik je 0 energiepunten in die sectie, normaal 1, oplettend 2, agressive 3, very agressive 4 en full 5.
Als je een klimmer hebt met een hoge klimstat krijgt die renner een ondergrondbonus als hij over klimsecties gaat. Die bonus wordt versterkt door het aantal energiepunten wat je inzet. Het is dus vaak slimmer om energie te gebruiken om de secties waar je renner sterk is.
 
Taktieken is een beetje spelen en uitvogelen. Als je specifiek advies wilt voor bepaalde ritten en renners moet je dat vooral vragen. Het is heel erg renner en parcours afhankelijk. Mijn vuistregels zijn altijd niet meer dan 12 punten, proberen in de eerste groep te blijven en punten gebruiken op sterke secties van je renners.
De makkelijkste taktieken zijn de tijdritten. Daar hoef je niks in te vullen, dat is een andere engine waar je geen invloed op hebt.


Health, form? Wasda?
Elke rit kost health om te rijden, je renners worden immers moe. Om dit omhoog te krijgen moet je je renner laten rusten. Dit doe je door rust te trainen of een rustniveau in te stellen (bij training de meest rechter kolom). Zelf gebruik ik vooral de rustdrempel. Als je bijvoorbeeld dat getal op 90 zet zal je renner zodra zijn health onder de 90 komt een training overslaan en gaan rusten. Zijn health gaat dan omhoog maar hij zal niet trainen. Mijn talenten heb ik op een rustniveau staan van 50. Die pakken geen punten en wil ik zo veel mogelijk laten trainen.

Mijn renners die races rijden om punten te pakken rusten op 90. Je health en form zijn allebei erg belangrijk om goede klasseringen te halen in een rit. Als je je talenten wilt gebruiken om naast te trainen ook nog goed als knecht in te zetten is het een goede keuze om de rustdrempel naar 50 te zetten. In dat geval kan je in het begin van het seizoen kiezen voor een rustdrempel die hoger is, zeg 85 (het is ook de moeite waard om te kijken hoeveel health je renner na het rusten erbij krijgt. Dan zou je voor je talenten in het begin van het seizoen ervoor kunnen kiezen om de rustdrempel zo in te stellen dat ze na 1 keer rusten weer 100 health hebben. Op die manier zijn ze nog goed bruikbaar in de ritten en verlies je toch niet al te veel trainingen).
Form veranderd naar mate je meer races rijdt. Eerst gaat het omhoog en daarna omlaag. Als je form laag in de 90 komt gaat dit je prestaties in een rit erg negatief beinvloeden en als hij onder de 90 komt zal je renner ook nog eens minder snel trainen. Deze hoog houden is dus erg belangrijk.

Je taktiek heeft geen invloed op hoeveel health je verliest per rit.


Training
Wat je wilt trainen is compleet afhankelijk van wat je leuk lijkt. Er is geen beste renner, net zoals je in het echte wielrennen niet makkelijk kan aanwijzen wie de beste is kan je in CFF niet zeggen welke ondergrond het beste is om te trainen.
Het meest ideale is om een groep renners bij elkaar te verzamelen die allemaal dezelfde training nodig hebben. Want je renners trainen de specialisatie van je trainer op 100% en als je een afwijkende stat trained gaat het nog maar 70%. Het meest optimale is dus om altijd te trainen waar je trainer gespecialiseerd in is.


Nieuw bloed
Er zijn een aantal manieren om nieuwe renners aan te trekken. Goede jeugd krijg je door je talenten scouts aan het werk te zetten. Dit kan na elke rit door bij je teampagina te kijken en een renner te promoveren(pullen) tot je hoofdmacht. Je krijgt dan een renner tussen 19 en 22 jaar. Het is belangrijk dit zo vaak mogelijk te doen. Op deze manier kan je goedkoop juweeltjes in je team krijgen (en in tegenstelling tot echte renners hebben die geen eigen wil en kan je ze houden zo lang je wilt). Verder is het ook belangrijk om de internationale scout aan te zetten(in het menu team onder internationale scout). Deze werkt hetzelfde als bij je teampagina met het enige verschil dat je kan kiezen uit welk land je de renner wilt, de teampull is standaard het land wat je gekozen hebt.

Hiernaast is er nog de transfermarkt. Wacht even een paar dagen met bieden op renners tot je het spel een beetje meer door hebt en je een beter idee hebt van welke stats belangrijk zijn voor je verschillende renners.

Verder is er nog de draft. Hierin worden elke dag jeugdraces gereden, deze kan je volgen en je krijgt dan elke dag een indicatie van hoe goed ze zijn in een stat(welke stat je te zien krijgt is random). Je kan er maximaal 5 per keer volgen en per draft op maximaal 5 renners bieden.

Daarnaast heb je als beginner de mogelijkheid om 2 gratis renners te contracteren. Dit is heel belangrijk om te doen. Je kan op deze manier heel goede renners krijgen. Vraag als je niet zeker weet welke renner goed is om hulp. Het is zonde om met voor je gratis renners een paar slechte te halen. (een indicatie of een renner goed is zijn icoontjes die CFF gebruikt. Voor elk van de 5 hoofddisciplines zijn er bronzen, zilveren en gouden icoontjes. Als een renner een icoon heeft is het een goede indicatie dat het een goede renner is.)

Transfers lopen tijdens de nacht update af. Die is rond 01:00. De internationale scout komt ook 's nachts (en de draft dus 4 keer per seizoen).


Tot slot
Deze post is slechts het topje van de ijsberg. Om te voorkomen dat hier een heel boek komt te staan (nu zijn het slechts de eerste 9 hoofdstukken) kan ik je alleen maar aanraden om zelf ook gewoon lekker rond te gaan kijken. Op dit forum is een berg informatie te vinden die erg handig kan zijn. Een deel is geschreven, maar het meeste zit in de hoofden van de spelers. Schroom niet om te vragen. Ook is het geen enkel probleem om je eigen pad te kiezen in dit spel. Daar gaat het immers om, eigenwijs zijn is de manier om zelf veel bij te leren.

Als afsluiter raad ik je nog even aan om dit topic te bekijken: http://www.cyclingforfun.org/smf/index.php/topic,357.0.html Daar staan een hoofd tips die bij het beginnen erg handig zijn.

Veel plezier met het spel!

Edit: 10-10-2013 forum links aangepast
« Last Edit: October 10, 2013, 01:56:26 pm by dziemie »

Sjiz

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 5956
 • TeamRolf - 3H
  • View Profile
Re: Nieuwe speler? Kijk hier.
« Reply #1 on: June 26, 2012, 07:09:45 pm »
Ik dacht dat het wel handig was om wat meer informatie aan beginnende spelers te geven dan in de openingsmail stond. Een kleine handreiking is wel handig. Zelf is dit verhaal een beetje wat ik stuur naar teams die mij als mentor hebben. Ik dacht dus dat het wel nuttig was om dit in een forum post te gieten. Eventueel om een link hier naar toe in diezelfde welkomstmail te zetten.

dziemie

 • Guest
Re: Nieuwe speler? Kijk hier.
« Reply #2 on: June 26, 2012, 07:20:14 pm »
Ik dacht dat het wel handig was om wat meer informatie aan beginnende spelers te geven dan in de openingsmail stond. Een kleine handreiking is wel handig. Zelf is dit verhaal een beetje wat ik stuur naar teams die mij als mentor hebben. Ik dacht dus dat het wel nuttig was om dit in een forum post te gieten. Eventueel om een link hier naar toe in diezelfde welkomstmail te zetten.

Heb het meteen sticky gemaakt ;)

oscacom

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 5925
  • View Profile
Re: Nieuwe speler? Kijk hier.
« Reply #3 on: June 26, 2012, 07:22:04 pm »
Added a link in new players welcome message ;)

Slasher

 • Guest
Re: Nieuwe speler? Kijk hier.
« Reply #4 on: August 14, 2012, 11:36:57 am »
Had deze nog niet gezien. Goed werk Sjiz! :)

Sjiz

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 5956
 • TeamRolf - 3H
  • View Profile
Re: Nieuwe speler? Kijk hier.
« Reply #5 on: August 14, 2012, 11:53:01 am »
Hehe, dank. Hij staat in het Engels in het Engelstalige forum ook :P

Slasher

 • Guest
Re: Nieuwe speler? Kijk hier.
« Reply #6 on: August 14, 2012, 12:00:31 pm »
Ook dat nog. Haha :P

MoleM

 • Guest
Re: Nieuwe speler? Kijk hier.
« Reply #7 on: January 17, 2013, 07:49:28 pm »
zojuist met oska gesproken over het afnemen van skills, hierbij de precieze info:

Op 31 jarige leeftijd neemt elke skill elke training met 0,005 af
Op 32 jarige leeftijd neemt elke skill elke training met 0,01 af
Op 33 jarige leeftijd neemt elke skill elke training met 0,015 af
Op 34 jarige leeftijd neemt elke skill elke training met 0,02 af
Op 35 jarige leeftijd neemt elke skill elke training met 0,03 af
Op 36 jarige leeftijd neemt elke skill elke training met 0,05 af
Op 37 jarige leeftijd neemt elke skill elke training met 0,07 af
Op 38 jarige leeftijd neemt elke skill elke training met 0,09 af
Ouder dan 38 jarige leeftijd neemt elke skill elke training af met 0,12

WinterIsComing

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 7748
 • WiC - 2C | Sons of Anarchy - Class of XXXV
  • View Profile
Re: Nieuwe speler? Kijk hier.
« Reply #8 on: January 17, 2013, 08:34:56 pm »
zojuist met oska gesproken over het afnemen van skills, hierbij de precieze info:

Op 31 jarige leeftijd neemt elke skill elke training met 0,005 af
Op 32 jarige leeftijd neemt elke skill elke training met 0,01 af
Op 33 jarige leeftijd neemt elke skill elke training met 0,015 af
Op 34 jarige leeftijd neemt elke skill elke training met 0,02 af
Op 35 jarige leeftijd neemt elke skill elke training met 0,03 af
Op 36 jarige leeftijd neemt elke skill elke training met 0,05 af
Op 37 jarige leeftijd neemt elke skill elke training met 0,07 af
Op 38 jarige leeftijd neemt elke skill elke training met 0,09 af
Ouder dan 38 jarige leeftijd neemt elke skill elke training af met 0,12

Nuttige info, waarvoor dank.  :)

Ik ga er van uit dat stats ook afnemen, als je je renner laat rusten?  ::)

RealityCyclists

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1607
 • RealityCyclists (1a)
  • View Profile
Re: Nieuwe speler? Kijk hier.
« Reply #9 on: January 17, 2013, 08:38:31 pm »
Nuttige info, waarvoor dank.  :)

Ik ga er van uit dat stats ook afnemen, als je je renner laat rusten?  ::)

Nee, als je rust blijven de stats gelijk..pas na hun 31e gaan ze achteruit.
Behalve explosiviteit kan voor het bereiken van de leeftijd van 31 achteruit gaan door het trainen van bijvoorbeeld vlak.

WinterIsComing

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 7748
 • WiC - 2C | Sons of Anarchy - Class of XXXV
  • View Profile
Re: Nieuwe speler? Kijk hier.
« Reply #10 on: January 17, 2013, 09:05:25 pm »
Nuttige info, waarvoor dank.  :)

Ik ga er van uit dat stats ook afnemen, als je je renner laat rusten?  ::)

Nee, als je rust blijven de stats gelijk..pas na hun 31e gaan ze achteruit.
Behalve explosiviteit kan voor het bereiken van de leeftijd van 31 achteruit gaan door het trainen van bijvoorbeeld vlak.

Ja, in mijn post doelde ik dan ook op de 31+ renners, aangezien ik reageerde op MoleM zijn post. Maar dank voor de aanvulling.

ieptrappers

 • Guest
Re: Nieuwe speler? Kijk hier.
« Reply #11 on: August 29, 2013, 08:23:09 pm »
Hoe kan ik als beginner 2 gratis renners contracteren?

Sjiz

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 5956
 • TeamRolf - 3H
  • View Profile
Re: Nieuwe speler? Kijk hier.
« Reply #12 on: August 29, 2013, 08:30:00 pm »
Dat kan na een week spelen. Ergens bij het kopje transferlijst zou iets moeten staan erover.

dziemie

 • Guest
Re: Nieuwe speler? Kijk hier.
« Reply #13 on: August 29, 2013, 08:50:50 pm »
Dat kan na een week spelen. Ergens bij het kopje transferlijst zou iets moeten staan erover.

Het kan ook 2 weken zijn, dat dacht ik. Maar het is alweer even geleden.
En inderdaad, dat moet je vinden onder de tab transfers.

Foeke

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3548
 • Valderend - 1A
  • View Profile
Re: Nieuwe speler? Kijk hier.
« Reply #14 on: October 10, 2013, 12:19:20 pm »
De link klopt ook niet meer, zelfde geld in het andere sticky topic.
Forum begint niet meer met 85.nogmeergetallendieiknietkanonthouden.