Author Topic: Első lépések!  (Read 2585 times)

levsim

 • Guest
Első lépések!
« on: July 17, 2012, 03:33:54 pm »
Üdv a CFF-ben!

Ez a poszt azoknak szól, akik éppen most regisztráltak és azt sem tudják, merre hány méter. :D A játék elég összetett, ezért elsőre talán nehéz lehet eligazodni, de az alapokat könnyen el lehet sajátítani. Megpróbálom tényleg csak pár pontban összeszedni a legfontosabb lépéseket ahhoz, hogy azonnal sikeres legyél és a helyes úton indulj el.

Később majd kialakíthatod a saját stratégiádat, de addig bízz meg a tapasztaltabbakban és kövesd az egyszerűbb utat még akkor is, ha az nem feltétlenül 100%-ban tökéletes...

Tehát a szitu adott, regisztráltál, kaptál csapatot! Most mi legyen?

A legfontosabb: Még NE igazold le a szabadon igazolható bringásokat!

Versenyzés
 • Versenyre nevezés: Verseny/Nevezés
 • Taktika beállítás: Verseny/Nevezés/Versenytaktika Összesen 12 pontot oszthatsz ki egy bringásnak egy szakaszra. Ha magyarul játszol, akkor az utasítás mellett zárójelben az energiapont. Egyébként 0-tól 5-ig sorrendben.
 • Körversenyre csak az elején lehet nevezni. Ha nevezel az első szakaszra, akkor az egész versenyre nevezel automatikusan.
 • Nevezés/Nevezés a következő versenyekre menüből jövőbeli szakaszokra is nevezhetsz.
 • Eredmények: Verseny/Legutóbbi futam és Verseny/Helyezések

Stratégia
 • NE KAPKODJ! Mindig kérdezz itt a fórumon, ha nem vagy valamiben biztos. Nem biztos, hogy az a jó bringás, akit józan ész alapján annak gondolsz!
 • Nézd meg, hogy melyik képesség mihez fontos. Az 5 fő képesség (zárójelben a hozzá tartozó legfontosabb kiegészítők): hegy (lejtmenet, állóképesség, sík), sprint (sík), macskakő (sík és sprint vagy sík és domb), domb (lejtmenet, állóképesség), időfutam (sík). Erről itt bővebben!
 • Vizsgáld felül a kezdő bringásaidat. Nagyjából mindegyiket ki kell majd rúgnod előbb-utóbb. Akiknek nincs legalább 60-as fő képessége és legalább egy 50-es kiegészítője, azt most azonnal kirúghatod.
 • Kezdd el nézegetni a szabadon igazolható bringásokat, de még ne igazold le őket.
 • Olvasd el a magyar fórumon a Helpet, az angolon a FAQ-t és persze a játék szabályzatát.
 • Regisztrálj a fórumon. (Remélem, mire ezt olvasod, ezzel már megvagy.)
 • Kezdd el nézegetni a piacot olcsó, kissé idősebb, de jó bringások iránt. Hogy mi a jó, az kiderül a helpből és a fórumon is segítünk. Olcsó = max. 50.000!
 • Döntsd el, mit szeretnél edzeni az öt főszkill közül és állítsd át az edződ specializációját arra a képességre!
 • Az edzésednek megfelelően kezdj el specializált ifiket húzni és állítsd be az edzésüket. A húzások közül a legtöbb használhatatlan lesz, őket azonnal ki kell rúgnod. Általánosságban azt lehet megtartani, akinek 60 körüli fő képessége és legalább egy 50 körüli kiegészítője van és 19 éves! A többi kuka...
 • Mire ezekkel megvagy, nagyjából képbe kerülsz és szerzel néhány olyan bringást, akik negyedosztályban szereznek neked pénzt...

Ennek az útmutatónak egy bővebb (és angol) változatát megtalálod itt! Ezt a posztot szándékosan hagytam ilyen rövidre. Célja, hogy az alapokkal megismerkedj és ne legyen benne túl sok info egyszerre, ezért nem minden esetben ad teljes képet a játék egyes részeiről (pl. kiegészítő képességek listája...). Remélhetőleg azonban a későbbiekben lesz kedved és jobban beleásod magad a részletekbe.

Sok sikert és jó játékot!
« Last Edit: August 29, 2012, 05:30:21 pm by levsim »

Borshow

 • Guest
Re: Első lépések!
« Reply #1 on: November 05, 2012, 10:30:30 pm »
A további segítséghez rövid tematikus gyűjtést próbálok meg létrehozni. Így könnyebb lesz talán megérteni, átlátni, és akár kérdés esetén keresni.

A sok téma között azon az úton indulok el, hogy miként lehet nekünk a legjobb csapatunk. A sorrend valahogy így fog kinézni:
-A versenyzők tulajdonságainak értékei, a skillek
-A versenyzők egyéb tulajdonságai (kondi, forma, tapasztalat, speciális tulajdonságok, tehetség, edzőtábor)
-A versenyzőn kívüli faktorok (felszerelés, szakemberek, időjárás, taktika)
-A szakaszok felépítése, Ki a legjobb bringás adott szakaszon (GV)
-A versenynaptár, A szezon (versenytípusok, szezontaktika, bajnokságok)
-A versenyzők fejlődése (edzés)
-A pénzvilág (piac, bevételek, kiadások)


A versenyzők tulajdonságai, azaz a skillek:

Hogy egy versenyző milyen erős egy szakaszon, az legnagyobbrészt az úgynevezett GV-től függ. A GV alapja pedig a versenyzők tulajdonságaiból (skillekből) megközelítőleg kiszámítható. Tehát a skillek:

Fő skillek: A GV akár 50%-t is kiadhatja.

Hegy (Climbing): Narancsos barna a színe. A 2-es, 1-es és E kategóriás emelkedők megmászására van hozzá szükség. Válogatott szakaszokon előfordul, hogy az emelkedő macskaköves úton van, ilyenkor a macskakő piros színével van jelölve a szektor, de hegyre éppúgy szükség van.
Domb (Hills): Kék színnel jelölik a domb szektort, de a 3-as és 4-es kategóriájú emelkedőkhöz is szükség van rá. Macskaköves úton a dombos szektor pirossal kerülhet jelölésre. Sík szektoroknál előfordulhatnak 4-es kategóriájú emelkedők, amelyek a sík zöld színével vannak jelölve. Ezeknél is szükség van a domb skillre, természetesen csak kis mértékben.
Sprint (Sprint): Teljesen síkra (zöld) végződő szakaszokon van rá a legnagyobb szükség, kivéve az időmérő szakaszokat. Nem síkra végződő szakaszon is lehet jelentősége, ha a szakasz rajzán akár csak 1-2 mm-t is sík a szakasz.
Macskakő (Cobblestone): A színe a piros. Ha egy szektor piros, akkor ott a macskakő tulajdonság a legfontosabb, de mellé szükség van síkra, dombra, vagy hegyre is. Ha síkra végződik a macskás szakasz, akkor természetesen kevés Sprintre is.
Időfutam (TimeTrial): Egy óra jelöli a szakasz bal felső sarkában. Időfutamokon a Sprinten kívül a többi főskillre is szükség lehet. Előfordulhat, hogy nem is a TT a fő skill adott szakaszon.

Mellékskill: Akár 25%-a is lehet a GV-nek. Ez csak a legtöbb szakaszra igaz. Extrém szakaszokon egyes mellékskillek a 40%-ot is elérhetik, de ez ritka.

Lejtmenet (Downhill): Sárga színnel van jelölve. Lejtmenetre akkor is szükség van, ha a szakasz rajzán a hegy, vagy domb után jól láthatóan lejt az út. Hegyes szakaszon különösen jól látható. Emiatt olyan szakaszon, ahol nincs sárga szektor, de domb, vagy hegy igen, ott szinte biztosan szükség van lejtmenetre is.
Erőnlét (Stamina): Minél hosszabb egy szakasz, annál nagyobb szükség lehet rá. Sík szakaszon nem túl fontos, dombon viszont már igen. Hegyhez pedig nagyon fontos. TT szakaszon is fontos, különösen a hosszú időfutamokon.
Sík (Flat): A színe a zöld. Minél több a zöld szektor, annál fontosabb. Hegyi, domb és macskaköves szektorokban is előfordulhat sík rész, ott is szükség lehet rá.

Harmadlagos skillek: A GV maximum 10%-át teheti ki. Egyes extrém esetekben bizonyos skill több is lehet, mint 10%.

Aggresszivitás (Aggressiveness): Fontos a dombhoz és akkor, ha sprinttel végződik a szakasz. Ha a szakasz rövidebb 10 km-nél szintén szükség van rá.
Technika (Technique): Akkor van rá szükség, ha a szakaszon van lejtmenet, macskakő, vagy sprint. Minél több van ezekből, annál fontosabb. Az időfutamokon különösen fontos, akár 10% fölé is mehet.
Csapatmunka (Teamwork): Gyakorlatilag minden szakaszon szükség van rá egy kicsit. Minél több a sík, annál fontosabb. Teljesen sík és még pluszban sprintre vagy hegyre végződő szakaszokon nagyon fontos.

A skillek ugyan egész számként jelennek meg, de 2 tizedesjegyig tartanak. Pl.: 60-as skill lehet 60,21 és 60,38 is.
« Last Edit: November 18, 2012, 07:40:25 pm by Borshow »

Borshow

 • Guest
Re: Első lépések!
« Reply #2 on: November 05, 2012, 10:57:55 pm »
A GV közelítő kiszámításához szükséges skilleken kívül egy bringásnak több olyan tulajdonsága is van, amelyek befolyásolják az egy adott szakaszon nyújtott teljesítményét. Ezek között vannak jelentősebb és kevésbé jelentős tulajdonságok. Ezeket legegyszerűbb úgy figyelembe venni, hogy a már kiszámolt GV-t módosítjuk velük. Íme a tulajdonságok:

Tapasztalat (Experience): Minden versennyel nő a biciklis tapasztalata. Maximum értéke 100. Vannak, akik minden szakasz GV-jébe beleszámítják 2-3%-kal a biciklisek tapasztalatát. Mások másképpen veszik figyelembe.
Kondíció (Health): Minden edzéskor esik 1-gyel. Minden versenyzéskor is esik. Az esés mértéke=20-{masszőr fáradás (cumulative fatique) + orvos fáradás (cumulative fatique)}/10. Ha egy versenyző kb 40 versenyen vesz részt egy szezonban, akkor ez jó masszőr és orvos nélkül sok pihenéshez vezet. Ha 50 alá esik a kondíció, akkor a versenyző nem nevezhető a következő szakaszra. Ha már korábban nevezve lett, akkor versenyezni fog. A versenyző pihen és nem edz addig, amíg a kondíció 50 fölé nem megy. A kondíció növelhető pihenéssel, ami az edzés (Training) menüben beállítható. Magasabb szinten csak magas 95 feletti kondícióval versenyeznek, mert az alacsony kondi nagyon rossz eredményeket hoz. Alacsonyabb osztályban még az alacsony (80-90) kondi is jó lehet.
Forma (Form): Ha nincs masszőr és doktor, akkor a szezonon belüli versenyek számától függően így alakul a versenyző formája:
0-4 verseny: forma 90
5-14: forma 93
15-24: forma 100
25-34: forma 92
35-44: forma 87
45-54: forma 82
>55 forma 75
A masszőr és doktor ezt növelheti vélhetően a következő képlet alapján: növekmény mértéke={masszőr forma + orvos forma}/20. A forma vélhetően hasonló mértékben viszonyul a bringás teljesítményéhez, mint a kondíció. A rossz forma csökkenti az edzés hatékonyságát is. 90%-85%-nál -10%, 85%-80%-nál -20% és így tovább.
Speciális tulajdonságok: Szél (Wind) , hó (Snow) , hőség (Warm) , eső (rain) , Akinek valamilyen speciális tulajdonsága van, az ugyanolyan időben jobb teljesítményre képes.
Tehetség: Ez egy nem látható tulajdonság. Az edzés mértékét befolyásolja. Egy bringásnak minden edzhető skillhez ugyanaz a tehetsége, de bringásonként a tehetség más lehet, mégpedig hatféle:
0: +0%
1: +4%
2: +9%
3: +15%
4: +22%
5: +30%
Ennyit ad az edzéshez.
Edzőtábor (Training Camp): Nem az edzésre hat, hanem az edzőtábor végén a bringás 15 szakasz erejéig plusz skilleket kap attól függően, hogy melyik tábor lett a számára kiválasztva. Ez a plusz az adatlapján nem látszik, csak egy ikon jelzi, hogy van-e. A plusz skillek a következők:
hegy: +3 hegy, +2 lejtmenet +1 erőnlét
domb: +3 domb +2 lejtmenet +1 erőnlét
macskakő: +3 macskakő,+2 technika, +1 erőnlét
TT: +3 TT, +2 sík, +1 technika
sprint: +3 sprint, +2 sík, +1 technika
Az edzőtábor alatt a bringás kap edzést, de nem versenyezhet! A rossz időpontban beállított edzőtábort elkerülni a legkönnyebben a Nevezés (Sign up) / Nevezés a következő versenyekre (Sign up for upcoming races) menüben lehet.
« Last Edit: November 17, 2012, 07:30:10 pm by Borshow »

Borshow

 • Guest
Re: Első lépések!
« Reply #3 on: November 17, 2012, 06:58:34 pm »
A versenyzőn kívüli faktorok (felszerelés, szakemberek, időjárás, taktika)

Felszerelés (equipment):

Minél jobb felszerelésünk van, annál jobb teljesítményre képes a bringásunk. A teljesítménynövelés pontos értéke nem nagyon ismert. Nehéz megállapítani. Mivel elég drágák, ezért vélhetően nem jelentéktelen. Ugyanakkor alsóbb osztályokban én nem javaslom a milliós felszerelések megvásárlását.

A technikus és a marketing menedszer folyamatosan fejlesztik a birtokunkba lévő felszerelést. Nekem a 78-as technikusom és 31-es marketing menedzserem kb 7-8 edzésenként 1 csillagot fejleszt.

A felszerelések a szezon végén elvesznek, és a következő szezonban újra kell vennie valamilyet.

Szakemberek (staff):

Igazgató (director): A motiváció (motivation) és csapatszellem (team spirit) képességei növelik a bringások teljesítményét a versenyeken. A nagy-, kiskörverseny és egynaposok képességei pedig az adott képességnek megfelelő versenyeken nyújt segítséget a bringásnak. Még közelítőleg sem tudom megmondani, hogy mennyit számít a jó igazgató.

Masszőr (masseur) és doktor (doctor): Mindketten ugyanarra jók. Felépülés (recovery) képességük a kondíció növelésében segít, amikor a bringás nem edz, hanem pihen. Pihenéskor a növekmény mértéke=10+{masszőr felépülés + orvos felépülés}/20. A stimulációjuk (stimulation) segít a bringásnak jobban szerepelni. Fáradás (cumulative fatique) képességük csökkenti a versenyek utáni kondícióvesztést. Esés mértéke=20-{masszőr fáradás (cumulative fatique) + orvos fáradás (cumulative fatique)}/10. Edzőtábor (training camps) skilljük növeli az edzőtáborban szerezhető plusz skillek mennyiségét. Forma (form) képességük növeli a versenyzők formáját. növekmény mértéke={masszőr forma + orvos forma}/20

Technikus (mechanic): Eszközök fejlesztése (equipment improvements) az eszközöket fejleszti. Defektek (breakdowns) képessége csökkenti a defektek esélyét. Hangolás (tuning) képességük vélhetően a bringák teljesítménynövelő értékét javítja.

Marketing menedzser (marketing manager): Üzletek (stores) képessége nagyobb bevételhez juttat az üzletekből. Szponzorok (sponsors) képessége nagyobb pénzértékű ajánlatokat hoz a szponzoroktól. Felszerelés (equipment) képessége segít jobb felszereléseket kifejleszteni.

Minden szakember 65 évesen nyugdíjba megy.

Minden szezonkezdéskor bármelyik szakember ingyen kirúgható. Szezon közben sokba kerül az elbocsátásuk.

Időjárás:
A következő időjárások fordulhatnak elő. Szél (Wind) , hó (Snow) , hőség (Warm) , eső (rain) . Ugyanolyan képességű bringások jobban teljesítenek ezekben az időjárási viszonyokban.

Taktikák:

Minden szakasz 5 szektorból áll. Minden szektorra 6 különböző intenzitás adható meg, hogy adott szektorban milyen erőbedobással menjen a bringás.
Könnyed (0) Calm
Normál (1) Norm
Éber (2) Watcher
Aggreszív (3) Aggressive
Offenzív (4) Very aggressive
Maximum (5) Maximum

Egy szakaszra összesen maximum 12-t érdemes kiosztani, mert afölött a versenyző jelentősen visszaesik, ugyanakkor nem kötelező mind a 12 intenzitást kiosztani.

Mint a valós versenyeken is, általában nagyobb csoportok tekernek együtt minden versenyen. Nehéz meglépni a csoporttól és nehéz egy hátsó csoportból felzárkózni egy előbbre tekerő csoporthoz, viszont annál könnyebb leszakadni. Sík részeken kevesebb csoport alakul ki, de több bringásból állnak. Dombon és macskán tapasztalatom szerint valamivel több csoport alakul ki már a verseny elején is. Hegyen érvényesül a legkevésbé a csoport-hatás.

A taktika fontos része a vezető és a segítők kiválasztása. Egy versenyen 5 bringás indítható, így 1 vezetőt 4 segítő segíthet. Ehhez a vezetőnek és a segítőnek egy csoporton belül kell elhelyezkedni. Ebben az esetben a segítő GV-jének egy kis része levonódik a segítőjéből és hozzáadódik a vezetőjéhez. Minden szektorban csak egy segítő segíti a vezetőt. Jó taktika esetén a vezetőnek 4 szektoron át sikerül segítőt adni. Sajnos gyakran a segítők nem bírják erővel és leszakadnak egyrészt mert gyengébbek a vezetőnél, másrészt mert még segítik is magukat gyengítve és a vezetőt erősítve. Sok tapasztalattal megközelítőleg rá lehet jönni, hogy milyen taktikával lehet minél tovább segítőt tartani a vezető mellett.

Indítható kötetlen bringás is. Ilyenkor a kötetlen bringás egymaga teker végig a szakaszon és sem ő nem segít, sem őt nem segítik. (Természetesen a csoport-hatás érvényes rá is.)

Meg kell találni azt az intenzitás összeállítást, amivel a legjobb csoporttal lehet végigmenni a versenyen, minél előbbre végezve. Ehhez ismerni kell a saját bringásaid, az ellenfelek bringásait és az ellenfél menedzsereket is. Sok sikert!
« Last Edit: November 18, 2012, 07:28:33 pm by Borshow »

Borshow

 • Guest
Re: Első lépések!
« Reply #4 on: November 18, 2012, 07:18:19 pm »
Elérkeztünk a lényeghez. Ki a legjobb egy adott szakaszon.

GV: A legbiztosabb támpont. Ugyanakkor már a GV kiszámítása sem ismert. Kezdjük egy rövid példával. Vegyünk egy bringást és egy szakasz.
Példa Pál   Kor :    Fizetés :
Erönlét : 42   Sprint : 9   Hegy : 10
Sík : 69   Macskakö : 81   Technika : 60
Lejtmenet : 21   Domb : 70   Agresszivitás : 54
Idöfutam : 14   Csapatmunka : 58   Tapasztalat : 10
Kondíció 95, Forma 100

Példaszakasz:


A szakaszt fel kell osztani a különböző skillek arányában, amelyekre a szakaszon szükség van. A gondok már itt kezdődnek, mert ahány ember, annyiféleképpen lehet felosztani a szakaszokat. A cél természetesen, hogy eltaláljuk a jó felosztást.
Én így osztanám fel: a szakasz 100% ebből:
domb 31%
hegy 11%
sprint 15%
lejtmenet 9%
erőnlét 12%
sík 6%
agresszió 7%
technika 6%
csapatmunka 3%

Miután a felosztást megbeszéltük barátainkkal ismerőseinkkel, vagy ellestük a spanyoloktól, akkor a megfelelő skillel összeszorozzuk a %-okat és összeadjuk az így kapott jelen esetben 9 számot. Esetünkben Példa Pál GV-je: 42*0,12+9*0,15+70*0,31+10*0,11+21*0,09+69*0,06+54*0,07+60*0,06+58*0,03=44,34.

Más felosztás mellett természetesen más eredményt kapunk és +/- 2-3 GV már komoly helyezésbeli különbséget jelent.

Tapasztalat: Vannak, akik a tapasztalatot is beveszik a felosztásba és a 100%-ból 1-3%-ot adnak a tapasztalatnak.

Kondíció, forma: Én magam a kondit és a formát úgy veszem figyelembe, hogy a GV-t megszorzom a forma és kondi századrészével. Esetünkben 44,34*0,95*1,00=42,123. Egy favorite 90-es kondival már képes rendesen elmaradni a várt helyezéstől.

Időjárás, felszerelés, szakemberek: Sajnos itt nem tudok hasznos infóval szolgálni. Jelenleg nincs információm, hogy az időjárás, felszerelés és szakemberek mennyit tesznek hozzá a teljesítményhez. Közelítőleg sem.
A felszerelés és szakemberek hatásának kiszámítására van lehetőség, csak nem tudok róla, hogy valaki vállalkozott volna rá. Felszerelés esetében ki kell választani az egyik egynapos TT szakaszt és elindítani rajta egy 23 vagy annál idősebb bringást adott felszereléssel és adott szakemberekkel. Ezt követően 1 szezonig nem szabad edzetni a bringást, sem valamilyen szakaszon indítani, nem szabad változtatni a szakembereken. 1 szezon múlva ugyanazon a szakaszon el kell indítani ugyanazzal a formával, kondival, szakemberekkel csak más felszereléssel. Így a két alkalom végeredménye közötti különbségből kiszámítható a felszerelés különbségéből származó teljesítménykülönbség. Szakember esetében a felszerelés ugyanaz és a szakembert kell változtatni.

Segítők: Szintén nem tudni, hogy pontosan mennyit jelent a segítő a vezetőnek. A tapasztalat szerint érzékelhető a segítség. Természetesen attól is függ, hogy hány szektoron át sikerül segíteni a vezetőt.

Taktika és csoport-hatás: Nagyon komolyan el lehet szúrni a szakaszt rossz taktikával. Bekerül a bringásunk egy lassú csoportba és lemarad, vagy megpróbál meglógni az elején, de nem tud ellépni és a végére erő nélkül sehol sem lesz. Mondhatjuk, hogy szerencsére nem a GV-n múlik minden.

Amint azt láthatjuk a GV sokat segít. Belőhető, hogy mire jó a bringásunk adott szakaszokon. A taktika felállítása is könnyebb, és a segítőket könnyebb a vazetők mellett tartani. Érdemes vagy magunknak összedobni egy segítő excelt, vagy már meglévőket letölteni.
Pantani evulator: http://www.mediafire.com/?dd631pcuc8l5n0z
« Last Edit: November 18, 2012, 07:44:45 pm by Borshow »